top of page
Zoeken

Persoonsgerichte therapie en de humanistische visie

Bijgewerkt op: 7 apr. 2022



Persoonsgerichte therapie is ontstaan vanuit de humanistische psychologie. In dit artikel wordt deze psychologische stroming toegelicht.


De behoeftenpyramide

Zelfactualisatie speelt een belangrijke rol in de persoonsgerichte therapie. Het gaat hierbij over de behoefte om je persoonlijkheid en mentale groeimogelijkheden te ontwikkelen. De term werd voor het eerst gebruikt door de Amerikaanse psycholoog Abraham Maslow (1908-1970).

Maslow plaatste menselijke behoeften in een hiërarchische structuur, waarbij bevrediging van hoger in de hiërarchie gelegen behoeften pas worden nagestreeft wanneer lager gelegen behoeften bevredigd zijn. Respect krijgen en erkend worden door anderen is bijvoorbeeld geen prioriteit wanneer je je zorgen maakt of je de huur wel kunt betalen. In onderstaande afbeelding is te zien dat persoonlijke groei helemaal bovenin de behoeftenpiramide ligt.



Humanistische Psychologie

Maslow en Carl Rogers (1902-1987) worden gezien als de grondleggers van de Humanistische Psychologie. Uitgangspunt van deze stroming is dat ieder individu zijn leven in een creatief proces vormgeeft. Hierbij worden constructieve maar ook destructieve beslissingen genomen.


Wat is de afstand tot je ideale zelf?

Volgens Rogers is de mate van zelfactualisatie inzichtelijk te maken door je huidige zelfbeeld te vergelijken met je ideale zelf. Therapie kan helpen wanneer het verschil tussen je actuele en ideale zelfbeeld zo groot is dat je je ongelukkig voelt.


Geen stoornissen dus ook geen behandeling

In de humanistische benadering wordt er niet gesproken over psychische aandoeningen, er wordt dus ook niet behandeld. De cliënt wordt gezien als een geestelijk gezond persoon met een tijdelijk probleem. De therapeutische relatie fungeert als een katalysator van persoonlijke verandering bij de client.


Overige uitgangspunten van de humanistische psychologie

  • Het huidige functioneren van iemand is belangrijker dan het onderzoeken van het verleden of het voorspellen van de toekomst.

  • Het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag is noodzakelijk voor de mentale gezondheid, ongeacht of het gedrag positief of negatief is.

  • Elke persoon is inherent waardig.

  • Het uiteindelijke doel in het leven is zelfactualisatie, alleen door het proces van constante zelfverbetering en zelfinzicht te omarmen kan iemand ooit echt gelukkig zijn.

Gesprekstherapie bij Selfwork

Wanneer deze aanpak je aanspreekt, vul dan het contactformulier in voor meer informatie of het inplannen van een kosteloos kennismakingsgesprek.

63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page